Røykeloven

Er Venstre mot røykeloven, slik DLF er?

DLF vil at eieren av flyplasser, hoteller, trikker, busser, jernbane, fly, universiteter, kino, t-bane, t-banestasjoner, heiser, bygårder, vrimleområder, kantiner, sykehus, venteværelser og svømmehaller skal få bestemme  om de vil tillate røyk eller ikke. Dette fordi ingen har rett til å nekte deg å røyke på din egen eiendom, og dette prinsippet bør holdes fast selv om du bruker din eiendom til å hjelpe andre.

At du hjelper andre, skal ikke gi deg færre rettigheter!

Delta i originaldebatten her:

http://forum.dlf.info/viewtopic.php?f=4&t=3637

24 kommentarer til Røykeloven

 1. Nei

  Jeg røyker selv. Men røyk sjenerer andre. Du påtvinger andre en helsefarlig vane. Offentlig plass skal ikke være lov, det skal være åpent for alle. Privat får du gjøre som du vil. Egentlig, er loven høl i hue. Unødvendig. Men på grunn av at folk driter i normal folkeskikk kommer sånne ting.

 2. “Du påtvinger andre en helsefarlig vane. ”

  Ingen tvinger deg til å oppsøke andres eiendom.

  “Offentlig plass skal ikke være lov, ”

  Offentlig eiendom er ikke forsvarlig. Liberalister vil privatisere alt.

 3. “Ingen tvinger deg til å oppsøke andres eiendom. ”
  Jo. Vi har alle ærend.

  “Offentlig eiendom er ikke forsvarlig. Liberalister vil privatisere alt.”
  Ingen forskjell om det er privat eid eller ikke, åpent for offentligheten? Ingen røyk.

 4. “Jo. Vi har alle ærend.

  Ingen tvinger deg til å påta deg ærend.

  “Ingen forskjell om det er privat eid eller ikke, åpent for offentligheten? Ingen røyk.”

  Så hvis jeg inviterer noen på besøk hjemme hos meg, bør du ha rett til å nekte meg å røyke?

  Venstrefolk har mye å lære når det gjelder filosofi, skjønner jeg…

 5. “Ingen tvinger deg til å påta deg ærend.”
  Men vi har alle våre ærend. Og de må gjøres. Så jo.
  Prøv å hente en pakke på posten, uten å gå på posten.
  Prøv å gå i banken, uten å gå i banken.
  Prøv å handle i butikken, uten å gå inn i butikken.
  Prøv å spise på resturant, uten å gå inn i resturanten.

  En liberalist som du burde skjønne at man frarøver folk sin frihet. Bare fordi noen særinger ikke kan folkeskikk.

  “Så hvis jeg inviterer noen på besøk hjemme hos meg, bør du ha rett til å nekte meg å røyke?”
  Er huset ditt åpent for offentligheten? Offentlig plass? På linje med privat tannhelseklinikk? Resturant? Nei.
  Private hjem og offentlig plass er to forskjellige ting.
  Man kan for eksempel ha lov til å røyke i et klubbhus, det er ikke åpent for offentligheten. Og ingen tvinger deg inn i en klubb.

 6. Venstrefolk har mye å lære når det gjelder filosofi, skjønner jeg…

  Du er voldsom på å dra slutninger om “venstrefolk” basert på enkeltuttalelser her på liberal, har jeg sett. Noen spesiell grunn til at du regner så mye av det som sies her som generaliserbart på den måten?

  Jeg synes røyking er et vanskelig tema, spesielt siden det er såpass mange som røyker. På den ene siden føler jeg ikke at jeg kan nekte noen å ta seg en røyk. På den andre siden, så befinner jeg meg ofte i situasjoner der jeg synes det er rimelig ubehagelig med denne røyken.
  Eksempler kan være når jeg er på busstopp eller blir gående bak noen som røyker (Elvelangs i Oslo er et typisk tilfelle der det ikke er så lett å unngå røykerne). Til og med hjemme (bor i blokk) forekommer det at jeg blir sjenert av at naboen røyker. Det er ikke like stas å være på verandaen da (og iallfall ikke tørke klær der).

 7. “Jeg synes røyking er et vanskelig tema, spesielt siden det er såpass mange som røyker.”
  Det er like mye en rett å røyke som å ikke bli utsatt for røyk. Men la meg spør; hvem sjenerer hvem? Hvem kan ikke velge?

  “På den ene siden føler jeg ikke at jeg kan nekte noen å ta seg en røyk.”
  Da er det jo greit. Ingen blir sure i det tilfellet. Normal folkeskikk.

  “På den andre siden, så befinner jeg meg ofte i situasjoner der jeg synes det er rimelig ubehagelig med denne røyken.”
  Og skulle du si ifra, og ikke få gehør, viser det tydelig mangel på folkeskikk.

  Derfor har vi loven. Vi mangler folkeskikk.

 8. Her er jeg mer enig i EmilN enn de fleste. Det er v privatretslig karakter. Om Oslo Kommune forbyr røyking på alle sine eiendomer, Oslo Sporveier og NSB forbyr røyking på tog og trikk etc vil dette være like effektiv som det forudet som er tredd nedover hodene våre.

  En annen sak er om samfunnet skal betale kreftibehandlingen til dem som røyker og pådrar seg lungekreft? Frihet og ansvar. Det er altså et bevisst valg, og konsekvensene av sine valg må man ta. Det vekker en del interresante debatter rundt den liberale stat, og den liberale tanke.

 9. “Om Oslo Kommune forbyr røyking på alle sine eiendomer, Oslo Sporveier og NSB forbyr røyking på tog og trikk etc vil dette være like effektiv som det forudet som er tredd nedover hodene våre.”

  Sant
  +1 for lokaldemokrati.
  Hva som er ok i Finnmark, er kanskje ikke ok i Aust-Agder.

 10. Et lite tilegg. Jeg driver et gårdshotell, jeg er ikke glad i røyk og er veldig glad i å slippe røyk. Men i og med at jeg eier dette stedet så mener jeg at det holder at jeg legger ned et forbud mot røyking her. Det som er problemet er om jeg ønkser å laget et lite røykerom for dem som vil røyke er dette ikke lov, selv om jeg f.eks kunne tenke meg å lge en røykesalong for dem som vil nyte en god cigar etter middagen.

  Men dette er en prinsippiell debatt som jeg ikke gidder å bruke mye tid på. Det har blitt bedre å bevege seg blandt andre og i det offentlige rom etter forbudet og det tjener et formål som er veldig positivt.

 11. “Men vi har alle våre ærend. ”

  Du kan ikke tvinge meg til å hjelpe deg med å gjennomføre det.

  “Prøv å hente en pakke på posten, uten å gå på posten.”

  Bruk et annet postselskap.

  “Prøv å gå i banken, uten å gå i banken.”

  Bytt bank.

  “Prøv å handle i butikken, uten å gå inn i butikken.”

  Gå til en annen butikk.

  “Prøv å spise på resturant, uten å gå inn i resturanten.”

  Bytt restaurant.

  “Er huset ditt åpent for offentligheten? ”

  Det bestemmer seg selv.

  “Offentlig plass? ”

  Privat eiendom er ikke offentlig plass. Det er derfor den er privat.

  “På linje med privat tannhelseklinikk? Resturant? Nei.”

  Jo. Hvis jeg begynner å tilby tannhelsetjenester i hjemmet mitt, betyr det ikke at du kan nekte meg å røyke der. Du kan i stedet finne en annen tannlege.

  Du vil at det faktum at jeg utfører TJENESTER på egen eiendom skal frata meg retten til å røyke der. Det er ikke bare et uintelligent utsagtn, men også umoralsk.

  “Private hjem og offentlig plass er to forskjellige ting.”

  Enig, men privat eiendom og offentlig eiendom er også to forskjellige ting.

  “Man kan for eksempel ha lov til å røyke i et klubbhus, det er ikke åpent for offentligheten. Og ingen tvinger deg inn i en klubb.”

  Ingen tvinger deg hjem til meg for å trekke tenner heller. Og om jeg sover på jobb eller i et annet hus, burde ikke ha noen betydning for hva jeg kan gjøre der.

 12. “Om Oslo Kommune forbyr røyking på alle sine eiendomer, Oslo Sporveier og NSB forbyr røyking på tog og trikk etc vil dette være like effektiv som det forudet som er tredd nedover hodene våre.”

  Statsmonopoler bør for det første ikke eksistere, og når de først eksisterer bør de ikke tillate røyking. I et fritt marked ville det oppstå røykefly og røykfrie fly, så kunne folk velge selv hva de ville fly.

  “En annen sak er om samfunnet skal betale kreftibehandlingen til dem som røyker og pådrar seg lungekreft?”

  Selvfølgelig ikke. De får betale selv. Skaffe seg en forsikring og dampe i vei!

 13. Offentlig plass er og blir åpent for alle. Barn skal ikke utsettes for røyk. Ikke allergikere heller. Ikke de som på generelt grunnlag ikke liker det heller.

  Flytt deg selv og røyken din bort.

 14. “Men i og med at jeg eier dette stedet så mener jeg at det holder at jeg legger ned et forbud mot røyking her. Det som er problemet er om jeg ønkser å laget et lite røykerom for dem som vil røyke er dette ikke lov, selv om jeg f.eks kunne tenke meg å lge en røykesalong for dem som vil nyte en god cigar etter middagen.”

  Ja, det er latterlig. Det som er trist er at mange såkalte “liberale” ikke vil forstå hvor latterlig dette er før de selv eier en restaurant.

 15. “Offentlig plass er og blir åpent for alle.”

  Så du vil forby røyking i fri natur?

  “Barn skal ikke utsettes for røyk.”

  Da får de oppsøke eiendom med røykeforbud.

  “Flytt deg selv og røyken din bort.”

  Flytt fra egen eiendom?

 16. Stefan

  Nå lever røykere ikke like lenge og koster mindre for velferdssamfunnet. De får også kreft tidligere enn andre. Kanskje de skulle subvensjoneres.

  Røyk er forurensing. Luft flytter seg. Å røyke inne med luftrensing burde være helt ok. Jeg røyker jo ikke selv, men skjønner ikke hvorfor røykerom skal være forbudte? I et røykerom er det eneste du skal gjøre å røyke. Loven er litt nazi i nåværende form. Igjen en minoritet som blir plaget av det simple flertallet.

 17. Loven er kanskje vel nazi, men de ekskluderer ingen. Den inkluderer alle. Med denne loven blir det en bra atmosfære for alle, ikke bare noen få.

  Du kan starte en sigar klubb, og røyke der. Altså stenge resturanten din, ha klubbmøte og dampe i vei. Jeg sa jo jeg er røyker, jeg har ikke sett den loven som noen hindring.

  @emiln, din retorikk inneholder mye om og men og hvis og hva. De mulighetene du vil frem til, eksisterer ikke.
  “Bruk et annet postselskap. ”
  Ja, liksom.

  Hvis jeg ble født med astma, og var veldig følsom for røyk, så ville jeg under ditt system hatt veldig liten frihet. Med en røykelov, kan alle gå akkurat dit de vil. Røykere får bare gå ut igjen av og til, og de velger faktisk det selv. Blir de så furtne for dette, burde de vurdere å la være hele uvanen.

 18. “Loven er kanskje vel nazi, men de ekskluderer ingen. ”

  Jo, restauranteiere som vil at kundene skal få ta seg en blås.

  “Ja, liksom.”

  Netopp. Statsmonopolet er i veien.

  “Hvis jeg ble født med astma, og var veldig følsom for røyk, så ville jeg under ditt system hatt veldig liten frihet.”

  Du ville hatt frihet på egen eiendom. Mer kan du ikke be om.

  “Med en røykelov, kan alle gå akkurat dit de vil.”

  Nei. Røykere kan ikke gå til restauranter hvor de har lov til å ta seg en blås.

 19. “Nei. Røykere kan ikke gå til restauranter hvor de har lov til å ta seg en blås.”
  Jo. Akkurat som alle andre er de velkommen, men de får ikke ødelegge atmosfæren med røyk. Det fins egne klubber for sånt.

  Skal du absolutt tygge og røyke samtidig, foreslår jeg du gjør det alene, det sømmer seg ikke.

 20. “Skal du absolutt tygge og røyke samtidig, foreslår jeg du gjør det alene, det sømmer seg ikke.”

  Hva hvis eieren bestemmer at det sømmer seg? Da er det greit. Du kan ikke nekte gjesten min å røyke i mitt hus fordi du ikke liker det.

 21. “Hva hvis eieren bestemmer at det sømmer seg?”
  Da har eieren bestemt seg for at ikkerøykere i prinsipp ikke får ha adgang.
  Forskjellsbehandling.
  Med røykelov har alle lik rett til adgang.

  Hvis ikke, får du starte en klubb, da kan du røyke så mye du vil. Og du får bestemme hvem som er med. Da kan du gjøre absolutt hva du vil. Spise naken f.eks., det er derfor det er egne klubber for sånt.

 22. “Da har eieren bestemt seg for at ikkerøykere i prinsipp ikke får ha adgang.”

  Nei. Han har bestemt at de FÅR adgang. Staten går så inn og bruker vold mot han.

  “Med røykelov har alle lik rett til adgang.”

  Ingen har rett til adgang på andres eiendom. Det er opp til eieren hvem han vil slippe inn.

  “Hvis ikke, får du starte en klubb, da kan du røyke så mye du vil.”

  Du er dårlig på filosofi, skjønner jeg.

  “Og du får bestemme hvem som er med. Da kan du gjøre absolutt hva du vil. Spise naken f.eks., det er derfor det er egne klubber for sånt.”

  Du kan se på restauranten min som en klubb for alle som synes det er greit at folk tar seg en blås.

 23. “Du kan se på restauranten min som en klubb for alle som synes det er greit at folk tar seg en blås.”

  Start en klubb. Veldig enkelt. Da kan restauranten din være åpen for allmennheten når du vil, eller for medlemmer når du ønsker det. Eller aldri åpen for allmennheten, hvis du vil. Opp til du.

  Du må ikke være frimurer for å ha sære møter med drikking, eting og generell dekadens om du vil.

 24. “Start en klubb. Veldig enkelt.”

  Det er min restaurant. Du har ingenting med å nekte mine gjester å ta seg en blås. Vil du spise på en røykfri restaurant, kan du stikke et annet sted.