Datalagringsdirektivet: Plaster som bekjempelse av knott

Datalagringsdirektivet kan sammenlignes med et sutrende barn som er blitt bitt av en knott og som ber om et plaster.

Plasteret har ingen effekt på hverken bittet eller mot sjansen på å bli bitt på nytt, med mindre knotten helt tilfeldig setter seg på plasteret istedet for på huden.
Den eneste forskjellen er at DLD-plasteret er full av gift som skader kroppen i vesentlig større grad enn det et knottbitt kan gjøre.

I disse dager er det mange som glemmer grunnen til at DLD i det hele tatt ble aktuelt. Det var bekjempelsen av terror. Eller rettere sagt: Det kan ikke hindre terror, men det skulle bli lettere å etterforske terrorangrep når de først hadde funnet sted.

Og i dette er det noe veldig viktig som går alle hus forbi:
Terror er den svakeste og minste minoritetens strategi mot et mye større og sterkere storsamfunn.
Til og med spektakulære terrorangrep som det i 2001, er som små nålestikk å regne i den større sammenhengen.

Bare for å sammenligne med noen tall: Hvert år dør ca 50.000 personer i trafikken i Europa. Det gjennomsnittlige antallet personer ifra vestlige land
som dør i terrorhandlinger er ca 50 pr år i snitt de siste 40 årene om vi trekker ut 11. september 2001.

Hvor bør en sette inn ressursene for størst kost-nytte-effekt i både tap av menneskelig og ressurser?

Den eneste måten. Den ENESTE måten et terrorangrep, eller en terroristgruppe, får gjennomført noe som helst på, er om det sterke storsamfunnet overreagerer
og i praksis angriper seg selv i en hodeløs og panisk jakt etter skygger.
Og det er akkurat det som har skjedd. Fordi terror er så diffust og uforutsigbart, men spektakulært når det skjer (for å få til en høy nyhetsverdi. Uten oppmerksomhet sprer jo ikke “terrorbølgen” seg) får denne kuriose og desperate strategien en uproposjonalt stor oppmerksomhet.

Det er totalt irrasjonelt. Og resultatet av denne irrasjonaliteten er at vi nå holder på å ødelegge det samfunnet vi er så stolt over pga av noe som nesten ikke engang er et knottbitt.

Hva er vi i Norge? Sutrende barn? Som ber om plaster, selv om det ikke er noe sår, bare fordi at “noe blir gjort”?

Den beste strategien mot terror, er å holde hodet kaldt og ta bakmennene i det stille.

DLD er å miste hodet og så være stolte av det.

7 kommentarer til Datalagringsdirektivet: Plaster som bekjempelse av knott

 1. Fredrik,
  Jeg er enig med deg ang. at “DLD er å miste hodet”…. (!)
  Jeg hadde forøvrig 2 kollegaer som ‘ble borte’ i WTC 11.september 2001.
  DLD har intet å gjøre med “terror” og bør heller ikke nevnes i samme forbindelse som denne hendelsen, da dette arbeidet (med DLD) startet langt førut for “911″.

 2. Bevares ja. Det var mange drømmer og ønsker blant sikkerhetstjenester og personer med politistatmentalitet som plutselig gikk ifra å være urealistiske og inkompatibel med en liberal rettstat, til hastevedtatt og hasteimplementert etter 2001.

  Hadde de faktisk startet ifra grunnen av, brukt et kaldt og nøkternt hode og faktisk designet noe som VIRKET og som var målrettet mot de oppgitte mål, hadde det muligens ikke vært et slikt problem.

  Men det gjorde de ikke. Det ble “quick and dirty” for å vise handlekraft i en panisk stemning. Og blir det ufint å si at kanskje toppledelsen i verdens mektigste navn kanskje ikke var den skarpeste kniven i skuffen i tillegg?

  DLD har ingenting med terrorbekjempelse, barneporno, organisert kriminalitet å gjøre. Uansett hva tilhengerne lirer av seg av propaganda. DLD er i den forbindelse å bruke en slegge til å åpne opp en boks låst av en liten hex-skrue.

  DLD har ingenting med terror å gjøre. Men det er nettopp det som er rasjonalet bak innføringen av det. Derfor mitt lille innlegg over.

 3. Veldig bra skrevet. Vi glemmer bare at tvillingtårnene og bygning 7 ble revet av USA selv (kontrollert sprengt, etasje for etasje), og at Pentagon ikke ble truffet av fly. Sporene er fingerte, og jeg har lass med dokumentarer på det.
  Jeg tror i virkeligheten vi ikke har noen nevneverdig terrorisme her i verden, hvertfall ikke nedenfra og opp. Og i den grad vi har det så er det et sunnhetstegn som minner oss på at vi ikke skal gå med på hva som helst. Når myndighetene lager kriger og børskrakk for etterpå å “redde oss” fra det med hjelpepakker og diverse, så skjønner vi også at DLD kan brukes som ytterligere sikring mot “opprørere” som vil ødelegge myndighetenes morsomme lek med oss. Vi er heldigvis i en sånn posisjon at vi kan snu ryggen til myndighetene den dagen vi oppdager hva de driver med. Når vi er lei av dem trenger vi ikke oppta noen kamp. De har forberedt seg på kamp, og de er klare til å rømme inn i store fjellanlegg som vi har betalt for, men de har faktisk ikke kapasitet til å fikse problemet den dagen vi rett og slett ikke gir dem makt lengre, og finner på vårt eget system som vi vil klare oss langt bedre med. Bare følg med. Det blir et spennende år eller to nå. Soldater rundt omkring begynner å våkne opp og skjønne hva de er med på, og jeg tar også Politi for generelt å være oppegående mennesker som helt sikkert ikke vil være på feil side av en eventuell konflikt. Kamp skal være unødvendig, men god informasjon er nyttig. Både det ene og det andre blir avslørt nå om dagen…

 4. Bjørnar: …og jødene senket som vi alle vet Titanic, og Elvis ble bortført av utenomjordiske.

  Du får ha meg unnskyldt om det høres ut som jeg latterliggjør påstandene dine, men det gjør jeg altså. Det er (beklager) hinsides irrasjonelt å tro at WTC ble kontrollert sprengt.

  Visst, amerikansk etterretning kan beskyldes for å ha vært inkompetent. Selvsagt, det kan hevdes at flyskolene rundtom i USA som fikk elever som kun var interesserte i å lære å /fly/ (ikke ta av/lande) burde være mer mistenksomme.

  Dog, å hevde at det var en innsidejobb, blir å overdrive en smule.

  a) Har du den fjerneste formening om hvor massiv jobben med å gjøre et bygg som WTC-tårnene klare for en kontrollert sprengning ville være? Tusenvis av ladninger må plasseres, ditto tusenvis av hull bores i bærende konstruksjoner – og la oss for the sake of argument anta at de brukte radiotriggere, slik at de slapp å strekke kilometervis med detonerende lunte mellom ladningene, også.

  Og alt dette måtte bli gjort uten at noen av de som jobbet der merket noe utenom det vanlige – av hundrevis av mennesker som alle måtte holde kjeft om hva de hadde vært med på etterpå. Såvidt meg vites har ingen konspirasjonsteoretikere ennå klart å finne en person som var med på dette.

  b) Jeg er enig i at vi ikke har nevneverdig terrorisme her i verden. Med det mener jeg dog at terroraksjoner er et marginalt problem så lenge vi ikke lar oss skremme til å innføre idiotiske tiltak som de som kom på plass etter 11. september og påfølgende angrep.

  I et gjennomsnittsår tar esler livet av langt flere mennesker enn flycrash gjør. Allikevel skal du lete lenge og vel etter noen med eselskrekk. Mennesker er bare ikke særlig flinke til å vurdere risiko…

 5. Forarbeidet til DLD ble sådd fra FBI på 90′tallet, tilsynelatende også med norsk backing. Det erneppe helt ukjent at der alltid er elementer i samfunnet som jobber aktivt mot demokratiske rettigheter.
  Mye av historien kan nøstes herfra: http://www.statewatch.org/news/2001/may/03Denfopol.htm
  “Delegations agreed that privacy legislation (e.g. implementing the 1995 and 1997 EU Data Protection Directives), national laws implementing the Directives, and market forces are among the significant obstacles to law enforcement’s ability to obtain historical data for use in criminal investigations. (Disclosure of that traffic to foreign investigators is also complicated by these and other impediments). Privacy directives, to the extent they require the deletion of connection information, can effectively erase the trail of connections that might otherwise identify the source of criminal activity.”

 6. Stefan

  Hva med ITS-direktivet, som pålegger å registrere hvor biler kjører? Kom i sommer og ingen sier noe om det.
  http://www.tu.no/it/article282220.ece

 7. Takk for link.

  Har sett de i Trondheim ja.

  Artikkelen sier rett ut at hele hensikten med opplysningene er å gjøre statistisk analyse av de i sanntid.

  Alle systemene er identifikatorer på biler. Kombiner dette med DLD-spor for personverifikasjon (altså sannsynliggjøring. Det kan jo hende at du legger ifra deg mobilen), eventuelle kollektivsystem-autopass-løsninger (automatisk registrering og betaling av buss/trikk/tog/metro-billett) og du er rimelig overvåket (understatement).

  Og er dette science fiction? Nope. It is here baby.