Hvorfor er Høyre villige til å ofre den liberale rettstaten bare pga teknologi?

Mange spør seg i disse dager hvorfor Høyre, det såkalte “liberalkonservative” partiet, er villige til å ofre enkeltmenneskers frihet og prinsippene bak den liberale rettstaten bare fordi noen byråkrater og statsledere mistet hodet etter ymse terrorangrep og “måtte gjøre noe”, uansett hvor ineffektivt, for å rettferdiggjøre sin egen eksistens.


Kan det være fordi Høyre representerer konservative maktmennesker som er avhengig av status quo og minst mulig bølger i viktige handelsforhold som EU og EØS?

Tilfeldigvis de samme konservative menneskene som ønsker å bevare det bestående (definisjonen på konservativ) da de er en maktfaktor i det bestående, men ikke nødvendigvis i det videreutviklede.

Og alle terrortiltakene, som i realiteten gjør kål på den liberale rettstaten de liksom skal beskytte, er designet til igjen å beskytte det bestående mer enn noe annet. Hvilket betyr at DLD er greit for de som styrer Høyre i bakgrunnen. De tjener på det. Og gir de enda flere verktøy til å beskytte seg og sitt.

Dette er ikke noen “konspirasjon”. Det er bare resultatet av mange maktmennesker som meler sin egen kake og som fikk muligheten til å utnytte kriser og frykt til å sikre sin egen posisjon enda bedre.

Derfor er det ingen overraskelse at Høyre, som i tillegg til alt det andre jeg har nevnt er det mest EU-kåte partiet (kanskje med unntak av Unge Venstre), går for DLD.

All den interne og eksterne motstanden er bare et problem som kan håndteres og vil snart være glemt.

Det Høyre trenger er et dilemma. Noen har den oppfatningen av at de er i ett nå (si nei til et EU direktiv, eller si nei til personvern), men dette er etter min oppfattelse feil.

Det de trenger et dilemma på er om de skal si nei til et EU-direktiv, eller om de skal risikere medvinden sin på å forsvare DLD i en folkeavstemning om saken.

Direktedemokrati er det liten tradisjon for i Norge. Så liten at ryggmargsrefleksen er å riste på hodet til, eller le litt av, forslaget. Men hvilke andre pressmidler av betydning har vi igjen mot et Høyre som har et “problem” internt, men som er i medvind ellers?

En samlet DLD opposisjon som kommer med en reell trussel om folkeavstemning om DLD vil plutselig ha initiativet istedet for å være i maktesløst reaksjonsmodus.

Ingen demonstrasjon vil kunne snu Høyre. De trenger å føle litt realpolitik.

Fortell meg gjerne hvilke alternative veier som er igjen som vil føre til at Høyre snur. Jeg vil være veldig interessert i å få vite om de.

Det er stengt for kommentarer.