Om kriseberedskap

Ser ikke mye politiske utspill fra noen partier om den krisen vi er på vei inn i. Jeg ble som partimedlem utmeldt pr 31.12.2011) rimelig hudflettet på Venstres interne organer for å hevde at det var krise på gang. Nå er det vel ikke lenger noen tvil. De som ser sammenhengen med verdens energisituasjon ser også at dette ikke er forbigående.
Det neste jeg er redd forå få rett i, er selvsagt at vårt svulmende oljefond, der omtrent havlparten er investert i Eurosonen, som gjerne karakteriseres som Eurogeddon, mens mye av resten er investert i tidenes mest forgjeldede land, USA.
Når skal Venstre bestemme seg for å sikre landet en infrastruktur som kan overleve en tid etter at oljen kan tjene som drivkraft for verdensøkonomien? Et banebasert sammenhengende linjenett som kan binde oss sammen og knytte oss til et tilsvarende nett som er under bygging ute i Europa?

22 kommentarer til Om kriseberedskap

 1. Håper virkelig ikke du forlater Venstre. Partiet er endelig i ferd med å finne tilbake til sin plass på borgerlig side, og vi trenger alle som er i stand til å se sammenhenger i et litt større perspektiv.

  Selvsagt er det en krise på gang. Den har ikke nådd oss enda. Vi fortsetter å pumpe formuen vår opp av grunnen. Vi fortsetter å selge den og vi fortsetter å bruke pengene vi tjener på å gi lån til europeiske og amerikanske stater og selskaper. Mange i Norge har nok skjønt at EU og USA er i gjeldskrise, men de skjønner jo ikke hva det har med oss å gjøre! Kanskje de skjønner det når det blir litt mer snakk om løsningene, – nemlig gjeldssanering! Da vil det vise seg for alle og enhver hvor dumt det var å øke utvinningstakten i Nordsjøen, for vi plasserte all formuen vår i utlandet. Og ikke bare det, men vi brukte ikke noenting på infrastruktur her hjemme. Resultat: nedslitte skoler, veger og jernbaner og våre fremtidige pensjoner som gikk til dagens sør-europeere.

  • Er ikke poenget m pensjonsfondets investeringer å unngå inflasjon her hjemme? Er det ikke derfor man har den sk. handlingsregelen?

   • Anders: Det er helt korrekt. Det samlede økonomiske miljø har prediket forsiktighet med bruk av oljepenger her hjemme for å hindre oppheting av vår økonomi og dermed gallopperende inflasjon.

    Dette fungerer bra under normale økonomiske forhold. Under kriser som den som nå er under oppseiling må man glemme all siviløkonomisk lærdom for et øyeblikk og se realitetene i øynene.
    1. Det er slutt på økonomisk vekst. Sterkt press på gjenværende energiressurser vil sørge for det. Erstatninger blir for puslete og tar for lang tid å utvikle. Bare glem det.
    2. De vi handler med vil mer eller mindre kollapse, og dra vårt oljefond med seg ned i dypet.
    3. I den situasjonen, hvilke land vil da fungere best? Jo, det vil de som har forberedt seg med skinnegående infrastruktur og kortreiste løsninger for mat og annen produksjon av behovsvarer.

    Da blir handlingsregelen litt nytteløs, faktisk.

 2. Hvis oljefondet bare bruker penger på norske firma og norske arbeidstagere, så vil prisen på disse øke. Dersom man derimot bruker tyske eller franske ingeniører til planlegging, spanjoler eller kinesere til å bygge jernbane, så vil dette ikke gi et større press i norsk økonomi. Idag låner Tyskland penger av Norge og bygger f.eks lyntog i Tyskland. Hvem er det som er smarting da når Euroen skal saneres? Skal Slyngstad ned å hente jernbanen?

  Dessverre brukes avkastningen av oljefondet idag stort sett til å øke offentlig sektor og investeringer i oljerelatert virksomhet. Annen industri flagger ut.

  • Roger har helt rett.

  • Om du får Venstre med på dette vil Venstre sveipe FrP av banen. Og landet får en infrastruktur. Da kommer jeg nok også tilbake til Venstre.
   Nå er jo “Heller Jenssen enn Jens” på plass, så det blir spiselig å tilhøre Venstre.

   • På den annen side kunne man vel også si at hvis vi får Venstre med på dette, så er det i øyeblikket bare FrP som er villige til å støtte oss?

    • Det stemmer, men det ville gi oss en “mann biter hund” effekt, og velgerne vil elske det.

     Spørs også om V da kunne lede an i en nyorientering mot det som er en helt ny situasjon, mens de andre partiene sitter fast i det gamle. Se f.eks:
     http://tinyurl.com/cutjzkg

    • FrP vil nok fortsatt øke oljeproduksjonen. Jeg mener vi skal la mer ligge der den er inntil vi trenger pengene. Da har vi i det minste formuen intakt. Nå risikerer vi å tape pengene. Dessuten ønsker ikke FrP å prioritere jernbane. De vil bygge motorveger uten bompenger. Det undergraver markedet for mer miljøvennlig transport.
     Forslaget om å bruke 1 – 2 % mer av oljefondet hvert år fremover for å bygge ut infrastruktur er en bedre måte å sikre fremtidig verdiskapning (og derigjennom også fremtidige pensjoner) enn å ha ”peeng på bok”, som finansministeren sier. Norge og Kina har det til felles at vi har for mye penger. Kineserne har jo skjønt dette problemet for lenge siden og kjøper det de kommer over i hele verden. De vet pengene vil miste sin verdi. I Norge har vi fått det for oss at vi har plassert pengene i banken og at banken er trygg. Vi kommer til å få oss en stygg overraskelse, og ikke om særlig lenge heller tror jeg.
     Hvis du ser sammenhengen så ser du at dette ikke bare er økonomisk fornuftig, men det har også veldig positive virkninger på utslipp av klimagasser.

     • Det lyder som fornuftig tale, Roger. Er det realistisk å forvente at Høyre og FrP skal bli med på noe sånt? Jeg tror at hvis Venstre skal ha suksess i en slik regjering, må vi ha noe radikalt og håndfast på bordet – som for eksempel dette.

 3. Fint om pengene ble brukt til noe fornuftig…

 4. Dette er en viktig og riktig sak for Venstre.
  Jeg følger tankerekken på kriseberedskap, og er langt på veg enig i det som sies her.
  Vi bør likevel kanskje starte en tråd om forvaltning av oljefondet, i stedet for om kriseberedskap, slik at vi skiller de to litt ad.
  Når det gjelder forvaltning av oljefondet, bør Venstre formulere en ny forvaltningspolitikk og vise den til velgerne.
  Det er klinkende kart at mange velgerne vil rømme fra Frp mot Venstre, så snart de øyner et glimt av håp om at det finnes et stabilt alternativ til det opportunistiske FrP.

  • Grunnen til at jeg valgte den tittelen er at vi har dårlig tid.
   Store endringer tvingende nødvendig på kort tid: krise.
   Men ellers har du rett i å separere temaene. Sett i gang.

 5. torsteine

  Jeg ble mye mobbet på V+ fordi jeg spådde krise i nær fremtid.
  Nå er jeg ikke alene lenger:
  http://e24.no/makro-og-politikk/spaar-ny-oekonomisk-storsmell/20132627

 6. @tos

  “krise” har vi hatt i flere år, er det kolapps du spår i nermeste
  fremtid ?

 7. SOSLOB Stein R.
  For meg er krise et ganske sterkt begrep som det er.
  Kollaps er totalt sammenbrudd. For å si det sånn: Jeg hadde følt meg mye mer vel om deler av oljefondet hadde gått med til å investere i kunnskap og bærekraftig infrastruktur, ikke bare til å spe på statlig overforbruk.

  Men først må vi erkjenne krisen. Så får vi ta stilling til situasjonen og gjøre noe. Venstre er jo på den kursen som holder Handlingregelen høyt, basert på en strategi unnfanget den gangen da ingen skyer mørknet horisonten.

  Nå snakkes det åpent om kollaps i Eurosonen (Eurogeddon). Det burde være et singal om at nytenkning er nødvendig.

 8. Jeg har prøvd og holde fokus på krisen og brukt ditt innlegg
  “Peak Oil og pengesystemets elendighet” ved flere anledninger, og er stort sett enig med deg.
  Jeg har også siden finanskrisen startet sett “dystert” på fremtiden for mange, men en krise gir også mange muligheter om man posisjonerer seg riktig og bruker oljefondet, kompetansen osv. på nye (miljøvennlige) vekstnæringer, ikke gammel morro og spekulative eiendomsinv.
  Men vi må også se opp for proteksjonisme ol. vise “solidaritet” med våre naboer/handelspartnere, ellers kan det bli virkerlig ille.
  Men skulle det bli ett kolapps i eurosonen/Eu ser det værre ut, og jeg ville også brukt ordet kriseberedskap, og usansynerlig er det ikke.

  Men jeg tro PIIGS landene + noen til vil få sin gjeld refinansiert/redusert til 40-50% av bnp. slik att de får en gjeld/rente de kan leve med, samtidig gi de økonomisk handlingsrom til stabelitet/vekst.
  Resten av gjelden vil bli isolert/reforhandlet av ECB med garantier fra Eu,Kina,Russland osv.
  Det vil også trolig bli ett stort fond igjennom ECB til nasjonaliserng av de banker som går konk.
  Det vil ta mange år før alle Eu nasjonene blir friskemeldt, men jeg tror EU og euron består, og kommer styrket ut på sikt.
  Politikerne må/vil ta makten tilbake fra 1% ,og de som støtter dette systemet vil garantert falle.
  Så jeg tror fortsatt smellen kommer fra den andre siden av fjorden, med Wall Street, dollaren, osv.

 9. “Et banebasert sammenhengende linjenett som kan binde oss sammen og knytte oss til et tilsvarende nett som er under bygging ute i Europa?”

  Dette er jeg også enig i, men når V folk starter debatten med MagLev, nye traseer, osv. stopper det litt opp for meg. MagLev er kult men svinedyrt, og en evt. ny trase er bare og glemme, da trær, fjell og daler ville blitt fylt med busseruller og bunadskledde Venstre “helter” som vil verne naturen, fugler, lokale maurbestander osv. Så her er eneste troverdige løsning oppdatering av eksisterende nett til TGV/ICE standard. Trolig er vel krisen over innen de blir enige.

 10. Utfordring nr 1. med å bruke oljefondet til noe annet en pensjon for oss som får oppleve det (baby boomers, så er det tomt) er at det ville være å gi FrP rett nok en gang.

  Dermed kommer alle partier, inkl V, til å stritte imot inntil de finner en grunn som ikke er å gi FrP rett. Det kan vare lenge, ivhertfall til etter at fondet tømmes pga sviktende pengeverdi.

  Jeg ønsker ikke å gi FrP rett heller, men i dagens veeeldig usikre situasjon er det klokt å se på Hand Kongelige Høyhet Handlingsregelen på ny uansett.

  Jeg er ikke like optimistisk som deg vedr. Eureoen osv. Ikke fordi jeg er pessimist i utgangspunktet, men etter en realistisk vurdering med de parametrene jeg mener det er riktig å bruke.

  Maglev er på trynet i et snøland som vårt. Lær av svenskene og bygg 250km/ linjer på de viktige strekningene mellom hovedbyene Oslo, Stavanger, Bergen og Tronheim. Tromsø kan muligens enklest kobles på via Sveriges linjenett.

  Dette krever noen hundre milliarder, og det er det verdt. Om vi ikke vil ta alt fra oljefondet, kan man låne fra det og betale tilbake over fremtidige statsbudsjetter, slik ALLE andre fornuftige land gjør.

  Det er klattebevilgninger og gjenvalgsprosjekter til ytterste utskjær som dreper norks infrastruktur. DET må det bli slutt på.

 11. “Jeg er ikke like optimistisk som deg vedr. Eureoen osv. Ikke fordi jeg er pessimist i utgangspunktet, men etter en realistisk vurdering med de parametrene jeg mener det er riktig å bruke.”

  Ser jeg isolert på enkeltlands statsgjeld, vaklende banker, privat gjeld, fallende eindomspriser, overbelånte bedrifter, sviktende inntekter osv. osv. er det nesten så jeg begyner å grine. :-)
  Men slik jeg ser det vil Kina, Russland, Norge, Brasil, friske Eu land osv. strekke seg langt for en garanti/gjeldsfrysing/sanering av PIIGS landenes gjeld. Flere nasjoner har i mange år ønsket kapitalmakten bort fra Wall Street, og en mer global spredning av kapitalmakten.
  Dette oppnår de ikke ved en skroting av euroen, så av den grunn tror jeg jeg får rett. :-)

  Tror tiden for finans/kapitalparasitter er dalende, og att “too big to fail” i fremtiden vil bli erstattet med “too big to live”

 12. Kina bruker tiden før peak oil på samme måte som “the big 8 families”, de som står bak alle de store bankene: kjøper opp bedrifter og råmaterialer. De tåler derfor en valutakollaps fordi de vil likevel sitte igjen med verdier.

  Vi derimot, som investerer verdens største fond kun ut i fra finanshensyn, vil sitte igjen med fragmenter her og der, uten kontroll eller styringsmulighet noe sted.

 13. Nå er det vel ikke bare oljefondet vi får lite igjen for, vi bruker en god del kr. på landbruk, kunnskap ol også: http://p.videofy.me/v/333269
  :-)